HENK JALVING

fotografie

Barcelona

De Sagrada Família (Heilige Familie), of, voluit, Templo Expiatorio de la Sagrada Família, is een basiliek in de Spaanse stad Barcelona. De kerk is in aanbouw sinds 1882. Tijdens en na de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw een paar jaar stilgelegen. De huidige officiële opleverdatum is in 2026, maar velen denken dat het werk nooit voltooid zal worden. De bouw duurt inmiddels al zo lang, dat de voltooide gedeelten al zijn aangetast en gerenoveerd moeten worden.

De architect die de Sagrada Família heeft ontworpen is Antoni Gaudí, de bedenker van meerdere andere karakteristieke bouwwerken in Barcelona. Omdat Gaudí voorganger is van het Catalaans modernisme, is de kerk daar nu het belangrijkste symbool van.

De Casa Milà (1906-1910) is een van de werken van architect Antoni Gaudí, gelegen aan de Passeig de Gràcia (Paseo de Grácia) in Barcelona. De muren zijn golvend. Het wordt ook La Pedrera genoemd, wat Catalaans is voor De Steengroeve. Oorspronkelijk had het een ongunstige betekenis, omdat het gebouw aan geen van de, toen, geldende architecturale normen voldeed. Een appartement op de vierde verdieping, de zolder (met een tentoonstelling over het werk van de architect) en het golvend dakterras zijn te bezichtigen. De schoorstenen hebben grillige vormen die kenmerkend zijn voor het gebouw. Ook bevindt zich in Casa Milà de eerste parkeergarage van Barcelona. In dit bouwwerk bevindt zich tevens een museum, met wisselende exposities. In 1984 werd "La Pedrera" erkend als werelderfgoed door de UNESCO.  Sinds 1986 is La Pedrera eigendom van de bank Caixa Catalunya, die voor aankoop en restauratie zo´n 7 miljard pesetas neertelde.

Casa Batlló, gelegen aan de Passeig de Gràcia in Barcelona is een schepping van de modernistische architect Antoni Gaudí. Het pand werd door hem verbouwd tussen 1905 en 1907 voor de textielmagnaat Josep Batlló i Casanovas. Net als bij het even verderop aan dezelfde straat gelegen Casa Milà is hier niets hoekigs, maar alles is golvend en afgerond net als de golven van de zee. De voorgevel is bedekt met mozaïek dat doet denken aan de schubben van een vis. De zuilen op de gelijkvloerse verdieping lijken wel de poten van dinosaurussen te zijn en het golvende mozaïeken dak, de ruggengraat van een enorm monster. De balkons zijn als enorme kaken van zeedieren, die als het ware uit de zee ontspringen.

La Rambla is een brede drukke en gezellige boulevard die in het midden alleen toegankelijk is voor voetgangers en die in zuidoostelijke richting loopt, namelijk van het Placa de Catalunya tot aan de oude haven. De totale lengte van La Rambla is ruim 1 km.

De Barri Gòtic (Spaans: Barrio Gótico) is het centrum van de oude stad (Ciutat Vella) van Barcelona. De naam betekent Gotische wijk in het Catalaans. In de wijk zijn eeuwenoude gebouwen bewaard gebleven, soms nog van voor de Middeleeuwen (en zelfs ook van de Romeinse tijd).

La Ribera is een oude middeleeuwse stadswijk van Barcelona. De wijk kent smalle straatjes, nauwe poorten en eenvoudige huisjes.


Contact: henkjalving@home.nl

             

   Copyright (C) 2013 henkjalving